Online knjigovodstvo i online pristup knjigovodstvenom programu
Online knjigovodstvo i online pristup knjigovodstvenom programu

Valdez online knjiigovodstvo

Razmišljate li kako imati 0-24 uvid u poslovne izvještajte i financijsko stanje, printati račune, otpremnice i dr. dokumente kada god to poželite - na pola ste puta do odgovora - online knjigovodstvo rješenje je koje tražite!

 Kada razmišljate o knjigovodstvenom programu, trebate uzeti u obzir nekoliko stvari, a jedan od aspekata na koje treba obratiti pozornost je i fizički smještaj knjigovodstvenog programa.

U pravilu najsigurniji, vjerojatno i najjefitniji model je kada je program smješten na poslužitelju isporučitelja programa. U tom slučaju isporučitelj odgovara za sigurnost podataka i funkcioniranje sustava, što je najčešće uključeno u cijenu programa, a osim toga isporučitelj programa sigurno ima poslužitelj iskonfiguriran prema potrebama svog programa.

Kada je program smješten na vašem lokalnom računalu, a želite mu pristupati putem interneta, morate na svojoj lokaciji osigurati dovoljno snažno računalo za smještaj programa, te dovoljno kvalitenu internet vezu kako bi se mogli spajati u bilo koje vrijeme sa bilo kojeg mjesta na svoje lokalno računalo. Ujedno morate voditi brigu i o sugurnosti pristupa putem interneta, jer sami odgovarate za svoje podatke. Ova opcija je preporučljiva za veće firme ili one koji se dovoljno razumiju u postavke potrebne za vatrozid (firewall) te koje same mogu održavati opremu.

Ukoliko nemate vlastitog knjigovođu, nego koristite vanjski knjigovodstveni servis, preporučljivo je da i vi i knjigovodstveni servis koristite isti program. Ukoliko je program smješten i konfiguriran na način da pristup imate i vi i knjigovođa, potreba za prepisivanjem odnosno unosom dokumenata svodi se na najmanju moguću mjeru, a ovlaštenim osobama tvrtke, vlasniku itd., omogućen je stalni uvid u potrebne evidencije i financijsko stanje.

Prilikom odabira online knjigovodstvenog programa, treba obratiti pozornost na nekoliko stvari:

  • jednostavnost unosa podataka i dokumenata (ponuda, računa...)
  • jednostavnost pristupa izvještajima kojima vlasnik tvrtke treba imati stalan pristup
  • jednostavnost knjiženja dokumenata, izvoda itd. sa aspekta knjigovođe

Obzirom je cilj online knjigovodstva da ovlaštena osoba tvrtke, vlasnik itd. u svakom trenutku ima kompletan pregled poslovanja, preporučljivo je da sami radite izlazne račune te da imate pregled naplaćenih/nenaplaćenih potraživanja. Izrada računa u Wordu, Excelu i sličnim priručnim obrascima koje knjigovođa zatim prepisuje, zastarjela je praksa za koju postoje bolje alternative.

Unos ulaznih računa, učitavanje izvoda elektronskim putem i povezivanje sa ulaznim i izlaznim računima, obavlja uglavnom knjigovođa, ali prema dogovoru može i netko iz tvrtke vlasnika. Vlasnik tvrtke može imati uvid u financijsko stanje i prije nego je sve proknjiženo u glavnu knjigu i zaključeno što je vrlo bitno za poslovno planiranje, međutim ovo omogućuju samo rijetki programi za knjigovodstvo, a još rjeđe vlasnik tvrtke ima priliku za uvid u takve informacije.

Na taj način možete putem online knjigovodstvenog programa, u bilo kojem trenutku imati kompletan pregled poslovanja, a knjigovođi (stručnoj osobi) prepustiti završna knjiženja i izradu izvještaja za Poreznu upravu i REGOS.

S popustom od 30%za nove tvrtke, cijena online knjigovodstva kreće se već od 300kn+pdv!

Bez obzira iz koje ste regije i dijela Hrvatske, sva pitanja i neodumice u vezi online knjigovodstva možete postaviti putem rubrike Kontakt.