Klijenti o nama

Malo je takvih firmi u Hrvatskoj...Vrlo visok profesionalni nivo, što znaći tehnički na najvišem nivou, kundenorientiert, prevedeno s njemačkog-orijentirani prema kupcu, i problemi se online riješavaju... S moje strane je zadovoljsvo potpuno, jos više veselim se drugoj polovici godine kada ćemo ponovo zagristi u osvježenje i bolju promociju mog webshopa!
ARS VITRUM Trogrlic GmbH

Mogu slobodno reći, da mi je suradnja sa tvrtkom VALDEZ usluge pravo zadovoljstvo. Na svaki mail reagiraju odmah, isto kao i na telefonski kontakt. Od prvog dana znaju što su potrebe mog portala i onda kada to ne znam objasniti. Internet stranice koje oni stvaraju su pregledne, korisne i vizualno atraktivne. Ipak, ne nameću svoje, nego prihvaćaju ideje korisnika tj. sugeriraju mu ono što je najbolje za njegovu stranicu. Ta sugestija se gotovo uvijek pokaže najboljim rješenjem!
Mladen Levačić, Maratonist

Izuzetno sam zadovoljan brzinom i kvalitetom usluge a posebno srdačnim odnosom, pri čemu sam dobio i više od običnog poslovnog odnosa ... dobio sam iskrenu želju i brigu za uspješnost projekta izrade internet stranice kao i niz besplatnih trikova i sitnica za koje nisam ni znao da postoje, a život znače.
Iskreno Vam želim puno sreće i uspjeha u budućem radu i puno novih i kvalitetnih klijenata!
Romano Mikelin, Fitshop

Vaše usluge koristimo nešto manje od godinu dana, i mogu reći samo da sam više nego zadovoljan - od izrade internet stranice do pozicije na Google-u (stranica je pozicionirana u jako kratkom vremenskom razdoblju i to na sam vrh).  Sve oko ažuriranja stranica radi se u vrlo kratkom roku, što mi je jako važno. Sve u svemu mislim da ste za svaku preporuku!
Ivan Frančina, Selidbe Kalimero

Neka Vaša web trgovina radi za Vas

Vaša web trgovina može postati Vaš virtualni komercijalista. Saznajte kako!
Više ...

Promocije

Open Source CMS vs vlasnički model CMS sustava

18.03.10 12:42 Starost: 9 yrs
Kategorija: Novosti, Izrada internet stranica

Autor/ica: Valentina Zdelar

Ne tako davno većina programa odnosno softvera bazirala se na temeljima zatvorenog kôda, koji je bio dio komercijalnog, vlasničkog rješenja. Podrazumijevalo se da kupac prilikom kupnje dobije samo binarnu verziju računalnog programa. Licencom se definirala mogućnost uređivanja i kompajliranja kôda kupljenog programa, a ona je najčešće onemogućavala izmjene, razvoj, kopiranje ili bilo kakve prepravke kupljenog softvera, pa čak i samostalne ispravke bugova. Izvorni kôd nekog programa na taj način tajna je korporacije čiji programeri pišu program.

 

Zamislite sada sustav u kojem možete bez ograničenja mijenjati i nadograđivati program koji koristite (naravno pod uvjetom da imate znanja koja vam to omogućavaju), ili plaćate nekome samo samo cijenu usluge da to učini za vas, bez skupih naknada za pravo na izmjene i licence koje se ponekad penju na stotine tisuća kuna.

Open Source "aplikacije kolektivnog znanja"

Open Source i besplatni softver nisu istoznačnice. Vlasnici aplikacija koji ih daju na besplatno korištenje („besplatnih aplikacija“) mogu ograničiti pravo njihove uporabe u komercijalne svrhe, a kod ne mora biti otvoren ili je ograničeno pravo njegova mijenjanja. Jedan od problema s većinom zatvorenog koda jest to što ne možete ispraviti bugove ili ga prilagoditi sebi jer izvorni kod nije dostupan, bez obzira da li se radilo o besplatnoj aplikaciji ili ste je platili. U ovom slučaju čak je veći problem ako aplikaciju niste platili, jer nemate koga zatražiti da servisira vaš problem. Također, tvrtka može odlučiti prestati podržavati hardver kojeg koristite, ili niste u mogućnosti uključiti nekog novog u razvoj osim stručnjaka tvrtke koja ima pristup kodu, itd.

S druge strane Open Source aplikacije ili aplikacije otvorenog koda, temelje se najčešće na GNU/GPL licenci, a one u svojoj osnovi daju slobodu umnažanja, distribuiranja i mijenjanja, za komercijalnu ili nekomercijalnu upotrebu. Iako slobodni softver nije potpuno oslobođen ograničenja (ona se u osnovi odnose na to da izmijenjeni kod mora biti jednako slobodan za korištenje drugim korisnicima), on najčešće omogućava sve što vam je potrebno da iz njega izvedete krajnji proizvod kakav trebate ili da to netko učini za vas. Budući da licenca dopušta slobodnu redistribuciju, ponuda i potražnja će držati cijenu niskom. Ako izvođaču odgovara distribucija softvera izvedenog na Open Source platformi, on slobodno može naplatiti koliko želi, pogotovo ukoliko je riječ o velikim projektima gdje je uložena znatna količina dodatnog rada do razine uporabljivosti krajnjeg proizvoda.

Prednosti i mane Open Source i vlasničkog modela

S druge strane pak, kod Open Source modela često se događa uključivanje neiskusnih izvođača, koji međutim nisu dovoljno stručni da dovedu krajnji proizvod do razine funkcionalnog i kvalitetnog rješenja. Ili da klijentu pruže korisničku podršku u kratkom roku i na zadovoljavajući način. Krajnji kupci su ovdje u nezavidnom položaju da odluče kome će povjeriti svoj projekt, a da ne ostanu zakinuti i za novac i za kvalitetno rješenje, što se nešto rjeđe događa kod angažmana tvrtki koje prodaju rješenja u čiji razvoj su uložila znatna sredstva (koja zatim moraju opravdati višom cijenom proizvoda). U tom modelu pak, najčešće su Vam vezane ruke želite li zamijeniti trenutnog izvođača, jer jedini ima pristup programskom rješenju kojeg je vlasnik. U kranjem slučaju preostaje opcija promjene cijelog sustava i izvođača, što je vrlo često izrazito skupa operacija na poslovnom sustavu koji je već u primjeni.

Činjenica da je kod Open Source modela promjena izvođača relativno lagana, tjera same vendore na bolju uslugu, jer se ne mogu osloniti na monopol na koji se oslanjaju tvrtke koje rade na vlasničkom modelu. Pravila ponude i potražnje drže pak cijene izrazito konkurentnima.

Open Source aplikacije mogle bi se nazvati i aplikacijama kolektivnog znanja, jer objedinjuju znanje jedne cijele jedne zajednice programera, te korisnika koji su uključeni u proces testiranja, koji predstavlja značajan segment razvoja nekog programa. Često ćete čuti od programera izjavu "radije ću to isprogramirati sam, nego da proučavam Open Source kod", što pokazuje koliko ponekad može biti zahtjevno pronaći i ispraviti tuđu grešku, želi li se proizvod dovesti do razine funkcionalnosti.

Na temelju aplikacija otvorenog koda, mogu se izraditi i web stranice. Uobičajeno je da se za krajnji proizvod izveden na platformi otvorenog koda naplaćuje prilagodba individualnim potrebama krajnjeg korisnika te implementacija i konfiguracija do razine uporabljivosti, dodatno programiranje itd. Primjerice portal HTV-a je izrađen na platformi TYPO3 Open Source-a, jedne od robusnijih platformi za razvoj CMS-a.